Advertiser 2
17
Isnin, Februari 22, 2010 Post By: Tan Sri Kroll™

Karipap Mesir-Kes taksub ngan makanan & kuih-muih malaysia

salam...haa...kali ni aku nak citer tentang kegilaan dan ketagihan serta ketaksuban aku terhadap makanan malaysia...aku rindu bangat nih ngan mknn malaysia..ape2 saje makanan yg membuatkan aku terliur ataupon terlintas di fikiran aku,akan direalitikan dengan jayanya...heheehe...

Macam hari ni 
 tiba2 jer nak mkn karipap..bende ni berlaku mungkin sbb ade org di mesir ni buat post pasal 
 karipap..so aku balik class tadi...tiba2 tngk kentang yg aku beli terbiar seminggu tak diusik2..so aku decide nak habiskan sumer tuk dijadikan karipap...

Rupe2nyer bila dah dibuat inti..bnyk giler..so lepas ni...aku ingt nak beli kulit popia then bungkus inti nih...tak membazir...dan yg pentingnyer...aku buat karipap ni sorang2 supaya ade feeling dan original resepi dari aku..hahahahaha..tapi makan kongi yer bukan sorang2...hihihihi....so kat bawah ni adeler bukti2 bahawa aku penah buat karipap sulongku di dunia dan khususnya di mesir....layannzzz.....

 
 (Doh yg aku buat berdasarkan pembelajaran aku membuat 
roti canai tahun lepas ngan mak aku melalui telepon..
disebabkan kes terliur nak makan roti canai)


  
 (inti bagai nak buat kenduri karipap banyaknyer)

p/s: resepinyer 100% original dari aku..berdasarkan 
pengalaman menggunakan kari dalam masakan sebelum ni..

 


 (karipap yg telah siap di'kelepet'..berdasarkan pengalaman aku 
main tanah liat mase kecik2 dulu buat karipap tanah liat,
tak sangka berguna di mesir nih...hahaha..)

  
 sesi menggoreng dengan penuh kesabaran walaupon hanya 
mkn burger pagi tuh tapi tetap kental dan tabah menunggu karipapku siap tuk di lahap...

 
 Tadaa!!!!dah siap pon karipap aku...walaupon aku rase karipap 
ni tak perfect bentuknya mcm yg mak aku buat atau yg dijual di malaysia..
   yg pentingnya ialah rasenyer tetap rase karipap dan lepaslah rindu aku pada karipap malaysia...
                             

              ~THE END~                       



  1. tahniah ar..
    lepas gak ko buat karipap erk..
    aku nak tergelak bayangkan ko buat karipap..hehe
    itulah org cakap, kepayahan dan kesusahan hidup ni akan memaksa seseorang utk berjaya walau apa keadaan sekalipon..
    syabas bro!!!


    psss...pos kat malaysia sebijik..aku nak rasa..hehe

  1. wey karipap ko sangat GEBU!!!
    nak satu......

  1. pakdin~hahahhaha...aku pon tak caye gak aku boleh buat...main hantam jer...betul ckp ko tuh..kalo kita dah terdesak dan sngt memerlukan...yg mustahil pon boleh jadi...tak payah posler..nnt aku buat kenduri karipap kat m'sia..hahaha..

  1. Nabila~hahaha...mana taknyer..intinyer aku letak sungguhler bnyk...sbb aku buat bnyk sngt inti...hehehehe....

  1. salam..wah!karibab..ho3..smlm sy wt karibab gakz..kelepet jdi bungabab..adoii..xlepas..huhu..seb bek x jd basketball..=)

  1. w'salam...hahaha..betul2...karibab bak kata org mesir..hehehehe..xpe2..lain kali kalo buat lagi mesti jadiknyer kelepet tu..ak pon buat kelepet tu berdasarkan pengalaman aku main tanah liat mase kecik2 dulu buat karipap...hehehehe...

  1. salam..wooo..wat mai sini sketttt....

  1. hahahaha....nak ke?? hehehe..meh dtg rumah..kih3..

  1. wei........ koi da tengok karipap aok.. mak, kak ngah n ade pun da tengok. balik m'sia nanti leh ar wat... tanpa bantuan ek sbb nak rase sepenuhnye hasil kreativiti aok. hehehe.... berape biji dapat ar??? mak cakap perfect ar kelim karipap aok tu rapat2 lawo....

  1. dapatler dlm 15 biji...then inti yg lebih tu..koi buat lagi...dpt lagi 15 biji..hehehehe...mmg puas ler koi mkn karipap...lebih dari lepas rindu ler ngan karipap nih...hehehehe....

  1. kerol!!
    aku nak karipap...
    dah la nga pose, terkecur sku tgk karipap ko..
    nak! buat lebih len kali wajib bagi aku ea.. :)

  1. Allahuakbar~ terima kasih... :)

    khairunnisa~ hahaahhaa.. yg ko bukak blog aku mase pose wat ape..kan dah terseksa...yelah2...aku mmg ingt nak buat lagi..nntler..kalo ade mase aku buat kenduri karipap...hehehehehe....

  1. thanks bwt infonya .. sgt bermanfaat ..

  1. welcome...tapi rase xde pape info pon...hehe.. :p

  1. enak tuh kayaknya, jadi laper...

This is a moderated blog,we will review comments for posting within 24hour.We do not discriminate against any views, but we reserve the right not to post comments.

Thank You for Your Incredible Support.

Related Posts with Thumbnails
Copyright Reserved KROLL, KHAIRUL & KEYROLL 2010.
Design by: Tan Sri Dato' Dr.Khairul | MBBS | supported by Nuffnang