Salam Sumerr!!!!
Haaaaa...kali ni aku nak bawak semua pergi jauh ke mesir tuk belajar buat apam..ehh...skemanye ayat...rase mcm dlm program jalan2 cari makan plak...hikhikhikhik....
Apam Mesir ni lain sket resepinye dari mesia sbb kat sini tak ada gula melaka...gula pasir je ade...so perlukan pengubahsuaian...jadinye...aku gantikan gula melaka ngan air susu coklat yg penuh berkrim...tapi still lagi kena gune gula pasir.....
so bagi sape2 yg nak cuba...ni resepinyer...
- . 4 cawan tepung gandum
- . 5 sudu besar gula pasir
- . Air suam
- . 1/2 kotak Air susu coklat bersaiz besar
- . 1 sudu besar yis kering (mauripan)
Senang je kan bahan2 dier?? :)
Procedure:
~ Masukkan tepung+air susu coklat+ yeast+gula pasir ~
~ thenn..masukkan air suam..dan kacau sehingga sebati ~
~ Adunan selepas di kacau mestilah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. ~
~ Biarkan kejap dalam 20 minit supaya yeast tu boleh menjalankan anaerobic reaction nye tuk menghasilkan Carbon dioxide untuk adunan naik...lepas tu boleh la kukus dalam 20 minit.~
~Nak test dah masak ke tidak ,try cucukkan garfu ,kalau kering,tak melekat adunan tepung tu,dah masak la...so boleh la angkat. ~
~ Lepas angkat ,sejukkan kejap..kalo tak susah nak potong....lepas potong,makan ngan kelapa parut...Walla!!! (^_^)
Potongan agak hodoh sebab aku dah malas nak berseni2..lapar bangat...hehehe....
nyam2..ni yg lapar nih..tapi kat cni da mlm..try wat esok..huhu